Bilgisayar Olimpiyatı?

Bilgisayar Olimpiyatı?

Bilgisayar Olimpiyatları ile temel Bilimler ve bilgisayar alanlarına olan ilgilerini arttırmak, öğrencileri ulusal bilim olimpiyatlarına hazırlamak ve uluslararası/bölgesel bilim olimpiyatlarına katılımlarını sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.

Bilgisayar Olimpiyatları Hangi Kurum Tarafından Düzenlenir?

Ülkemizde Bilim Olimpiyatları TUBİTAK tarafından düzenlenir.

Kimler Bilgisayar Olimpiyatına Katılabilir?

T.C. ya da K.K.T.C. vatandaşı, veya 5901 sayılı kanunda geçen Mavi Kart sahibi ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğrenci olan ortaokul ve lise öğrencileri sınava başvurabilir.

Bilgisayar Olimpiyatı Aşamaları Nelerdir?

Birinci Aşama Sınavı
Birinci aşamanın amacı bilgisayar bilimlerine kabiliyetli öğrenciler seçmektir. Öğrenciler, Türkiye'nin 81 ilinde gerçekleştirilen 2 saatlik sınava girerler. Sınav 50 sorudan oluşur. Her yıl Nisan-Mayıs ayında yapılır. Bu sınavda yaklaşık 50 öğrenci ikinci aşama sınavına çağrılır.

Yaz Kampı
Birinci aşama sınavında başarılı olan öğrenciler, ikinci aşama sınavı gerçekleşmeden önce Yaz Kampı'na çağrılır. Bu kamp, Ağustos sonu ve Eylül başında iki hafta süreli olarak yapılır. Kampta, öğrencilere C/C++ progtamlama dili , veri yapıları ve algoritmalar öğretilir.

İkinci Aşama Sınavı
Her sene Aralık ayında yapılır. Öğrencilerden, bir bilgisayarda, iki günde altışar saatten programlamaya ilişkin her gün için üçer problemin çözümünü C/C++ programlama dili ile geliştirmeleri beklenir. Sınav sonucunda yaklaşık 4 kişi Altın, 8 kişi Gümüş ve 12 kişi de Bronz madalya kazanır. Bu sınavda madalya alan ve madalya almayıp gelecek vaat eden öğrenciler TÜBİTAK tarafından iki haftalığına kış kampına çağırılır.

Kış Kampı
İkinci Aşama sınavında başarılı olan öğrencilere milli takım seçme sınavına hazırlanmak için iki hafta süreli bir kampa çağırılır.

Milli Takım Seçme Sınavı
Takım seçme sınavı, IOI (International Olimpiad in Informatic, BOI (Balkanic Olympiads in Informatics), JBOI (Junior Balkan Olympiad in Informatics), EGOI (European Girls' Olympiad in Informatics) yarışmalarında ülkemizi uluslararası arenada temsil edecek 4 asil 2 yedekten oluşan milli takımımız seçilir. Bu sınavlarda başarılı olanlar madalya ve mansiyon dereceleri ile ödüllendirilirler.

Madalya Alan Öğrencilere Hangi İmkanlar Sunuluyor?

Ulusal düzeyde ödül alan öğrencler üniversite sınavında ek puan, uluslararası alanda madalya alan öğrenciler ise istedikleri üniversitenin istedikleri bölüme sınavsız geçiş hakkı kazanmaktadırlar. Bunlara ek olarak ödül alan öğrenciler para ödülü ile de ödülllendirilmektedirler.